Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szörny Rt.

SZÖRNY RT. egy CGI animációs filmsorozat és Disney média franchise, amely a 2001-es azonos nevű filmmel kezdődött, a Pixar gyártotta és a Walt Disney Pictures terjesztette. Az eredeti filmet egy előzmény film követte, a Szörny Egyetem, 2013-ban.
A franchise egy kitalált univerzumban játszódik, ahol a szörnyek a társadalom elsődleges állampolgárai, és az emberek energiáját hasznosítják városaik hatalma érdekében. A Monsters Incorporated néven ismert vállalat ezt úgy valósítja meg, hogy szabadalmaztatja az emberi világba vezető ajtókat.

Animációk (rendezők)

1: SZÖRNY RT. (Pete Docter, David Silverman) - 2001. November 2.
2: SZÖRNY EGYETEM (Dan Scanlon) - 2013. Június 21.

Lehetséges folytatás - Ismét hallatott magáról a Szörny Rt. folytatása, amelyről most az első rész rendezője beszélt. Ám annak ellenére, hogy a Pixar új ötletei legtöbbször sikeresek, a rajongók alig várják, hogy folytatások készüljenek az igazán szeretett alkotásokhoz is. Az egyik ilyen film a Szörny Rt., amelynek még mindig megvan az esélye, hogy valamikor elkészüljön az a bizonyos folytatás hozzá. Erről beszélt a Szörny Rt. rendezője, Pete Docter nemrég az Entertainment Weekly-nek: "Soha ne mondd, hogy soha, hiszen ki tudja, mit hoz a jövő? Szándékosan készítettük el 2. résznek a Szörny Egyetemet mint előzményt, mert nem szerettünk volna még válaszolni néhány olyan kérdésre, hogy mi történt Boo-val, hogy miként nőtt fel, és hasonló dolgok. Ahhoz, hogy ezekre választ adhassunk, egy igazán meggyőző és átgondolt történet kell, ami megfelel egy igazi folytatásnak."
Vagyis nem valószínű, hogy a következő néhány évben elkészül. De nem is baj, ha nem kapkodják el, az sosem vezet jóra. A Szörny Rt. máig az egyik legkedveltebb Pixar film, mely anno 2001-ben nagy bevételi és kritikai sikereket ért el. Jelenleg 96 százalékon áll az összesített kritikákat véve a Rotten Tomatoes oldalon, és világszinten 543 millió dollár bevételt generált. A Szörny Egyetem viszont már nem volt akkora siker kritikailag, ám így is sikerült összekaparnia több mint 744 millió dollárt világszerte.

Sorozat

¤ Monsters at Work - egy közelgő amerikai számítógépes animációs streaming televíziós sorozat. Ez egyrészt a Szörny Rt. franchise-jának, másrészt az első rész közvetlen folytatása. Ez lesz a második hosszú formájú televíziós sorozat, amely a Pixar tulajdonságain alapul, a Buzz Lightyear of Star Command után, valamint a Szörny Rt. lesz a második Pixar franchise, amely saját sorozatot készül. A sorozat a tervek szerint a Disney + streaming szolgáltatásban debütál 2021. július 2-án.

Rövid filmek

¤ Mike új kocsija vagy Mike vadiúj verdája (eredeti cím: Mike's New Car) 2002-ben bemutatott Pixar animációs rövidfilm, melynek két főszereplője a Szörny Rt. sztárjai. Mike vesz egy új, hatkerekű járgányt, s megmutatja Sulley-nak. Mikor azonban a dolgok rosszra fordulnak, a két barát úgy dönt, inkább a gyaloglást választják.
A Pixar-történelemben a Mike új kocsija három dolog miatt emelendő ki: ez az első rövidfilm, amelyben a szereplők beszélnek is, illetve az első, amely karaktereit egy korábbi produkcióból meríti. Végezetül, ez az egyetlen, csak DVD-n látható Pixar-kisfilm, amely Oscar-díj jelölést kapott. (Ezt végül a The ChubbChubbs nyerte el.)
Mind Mike Wazowskit és Sulley-t eredeti hangjaik, Billy Crystal és John Goodman szinkronizálják. A rövidfilm humora igazán akkor érthető, ha a néző tisztában van Mike már-már megszállottsággá fajuló autó-szeretetével. A Szörny Rt.-ben egy piros autója volt, amit azonban Sulley nem ajánlott neki vezetni az energiahiány miatt.
¤ Party Central - egy 2013-as számítógépes animációs rövidfilm, amelyet a Pixar Animation Studios készített a Walt Disney Pictures számára, Kelsey Mann rendezésében. Bemutatója 2013. augusztus 9-én volt, a kaliforniai Anaheim-ben megrendezett D23 Expo-n, és a mozikban a legkeresettebb Muppets-szal mutatták be 2014. március 21-én. A Party Central a második rövid a Monsters, Inc. franchise-ban, és hamarosan megrendezésre kerül. a Monsters University eseményei után. A rövidben Mike és Sulley segítenek Oozma Kappa testvériségüknek abban, hogy pártjuk sikeres legyen.

Box Office

Év Animáció Bevételek Helyezés
Amerika Más területek Világszerte US Világ
szerte
2001 Szörny Rt. $ 289,916,256 $ 272,900,000 $ 562,816,256 74 26
2013 Szörny Egyetem $ 268,492,764 $ 475,066,843 $ 743,559,607 82 74
Teljes $ 558,143,926 $ 747,966,843 $ 1,306,110,769